De frustraties van een schrijver (01-01-2019)

De frustraties van een schrijver (01-01-2019)

Boeken worden tegenwoordig belast met 9 procent. Dat betekent dat je als schrijver gewoon 3 procent minder verdient, want niemand die de boekenprijs met 3 procent verhoogt. Niet over zeuren Vester, gewoon heel veel extra boeken verkopen!
Er is nog iets wat me stoort. Ik werk veelal vanuit huis en na 11 jaar heb ik mijn zolder tot een prachtige werkkamer verbouwd, compleet met een meebewegende stoel en een in hoogte verstelbaar bureau. Da’s best belangrijk, want ik heb een zittend beroep en geen arbeidsongeschiktheidsverzekering dus dit helpt me om fysieke problemen te voorkomen. Je zou denken dat deze zakelijke kosten fiscaal aftrekbaar zijn en dat is ook zo, maar niet voor een zzp’er die geen eigen bedrijfsingang en eigen pleepot heeft. Raar toch? Dat betekent namelijk dat alle zzp’ers die riant wonen, het fiscale voordeel wél genieten en de kleiner behuisden – het merendeel dus – niet. Ik klaag niet. Ik woon mooi en kan het betalen, maar toch is het krom. Leuker kunnen we het niet maken? Hoezo niet? Als schrijver heb ik de frustratie van me afgeschreven, maar ik hoop toch dat ik de belastingdienst en de politiek heb wakker geschud om nog eens goed naar de soms belachelijke spelregels te kijken. Zou ik trouwens de kosten van de verbouwing wel mogen opvoeren wanneer ik bij een controle de inspecteur binnenlaat via het dakraam en laat urineren in de wasbak?